BEL 1733
voor dringende medische problemen
in het weekend of op een feestdag

Bericht gepubliceerd op:
01/07/2017 - 22:00

Bericht gepubliceerd door:
LMN Dijle en Nete

Terug naar het overzicht

LEIF-punt te Heist-op-den-Berg 

Het Levenseinde Informatieforum (LEIF) van oncoloog professor Wim Distelmans opende in juni 2017 haar zesde regionale infopunt in het gebouw van Somedi aan de Mechelsesteenweg. Rik Torfs en Marieke ‘Willemie’ Vervoort zijn peter en meter. LEIF ontstond in 2002, vlak nadat de wet op patiëntenrechten, palliatieve zorgen en euthanasie goedgekeurd werd. Professor Wim Distelmans stond mee aan de wieg van de eerste vestiging in Wemmel. Nu, vijftien jaar later, opent LEIF haar zesde regionale infopunt in de huisartsenwachtpost van Heist­-op-­den-Berg.

Iedereen met vragen rond voorafgaande zorgplanning (VPZ) of euthanasie kan er terecht. “Deskundig opgeleide vrijwilligers zullen er info geven en een luisterend oor bieden”, zegt dokter Véronique Doms, voorzitter van het nieuwe LEIF Zuiderkempen. “Vragen rond euthanasie horen daar zeker bij, maar het is veel meer dan dat. Wat wil je zelf, wanneer je het niet meer kunt zeggen? Wil je orgaandonor zijn? Wil je begraven of gecremeerd worden? Het lijstje vragen is eindeloos en de lijst misverstanden helaas ook. Naast het verstrekken van informatie willen we ook artsen en zorgverleners bijstaan in moeilijke situaties.”

Het Heistse infopunt heeft met Rik Torfs en Marieke Vervoort een bekende peter en meter. Ex-­rolstoelatlete Vervoort liet na de Paralympische Spelen 2016 in Rio De Janeiro weten dat ze haar levensbeschikking op papier gezet heeft. “In 2008 zat ik heel diep”, vertelt ze. “Ik was toen van plan zelf uit het leven te stappen. Gelukkig ben ik toen Wim Distelmans tegengekomen, die mij LEIF heeft leren kennen. Nu zijn alle documenten in orde en draag ik mijn LEIF­kaart met trots. Als een dokter mij ooit koste wat het kost in leven zou willen houden,  dan kan men met die kaart aantonen dat ik daar niet mee akkoord ga. Het is erg belangrijk dat mensen kunnen praten over euthanasie. Daarom hoop ik dat er nog veel LEIF­punten bij zullen komen.”

LEIF Zuiderkempen is maandag en donderdag open van 15 tot 17.30 uur aan de Mechelsesteenweg 70 in Heist-­op-­den-­Berg. (wachtpostgebouw)

Meer info:  www.leifzuiderkempen.be of info@leifzuiderkempen.be of Tel.: 015/­23.80.71