BEL 1733
voor dringende medische problemen
in het weekend of op een feestdag

Bericht gepubliceerd op:
19/09/2017 - 13:00

Bericht gepubliceerd door:
LMN Dijle en Nete

Terug naar het overzicht

Nieuwe voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld

De nieuwe voedingsdriehoek is letterlijk ondersteboven gekeerd. Een omgekeerde piramide met helemaal bovenaan de richtlijn om zo veel mogelijk water te drinken. Daaronder komen de essentiële voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten. “Zij zouden de basis moeten vormen van onze maaltijden,” zegt het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, "aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong, zoals melk, vis, melkproducten of vlees.” Het Instituut raadt ook aan om minder vlees te eten en te denken aan alternatieven als vleesvervangers of peulvruchten.

Frisdrank, snoep en bewerkte vleeswaren vermijden

Opvallend is ook dat de restgroep verdwenen is uit de driehoek. In de vorige versies stond bovenaan een restgroep met voedingsmiddelen die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals koekjes, snoep en frisdrank. In de nieuwe versie worden deze apart naast de driehoek gezet in een rode bol. En de voedingsmiddelen in de restgroep worden nu duidelijk afgebeeld, terwijl die vroeger blanco waren. Ook sterk bewerkte vleeswaren als salami komen in die categorie. “We willen duidelijk maken dat we deze producten niet nodig hebben,” zegt Loes Neven, voedingsexperte van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. “We verbieden die niet, maar we willen duidelijk maken dat ze eerder de uitzondering dan de regel moeten zijn. De consumptie ervan ligt nu veel te hoog."

Extra nadruk op lichaamsbeweging

Voor het eerst wordt er een tweede “bewegingsdriehoek” toegevoegd. Hierin komen aanbevelingen omtrent dagelijkse lichaamsbeweging. In de vorige versie van de driehoek stonden die richtlijnen helemaal onderaan in de voedingsdriehoek en die categorie werd vaak over het hoofd gezien. Hiermee hecht Gezond Leven extra belang aan het nut van lichaamsbeweging en niet te veel stilzitten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen lichte, matige en intensieve inspanningen. Ook lang stilzitten krijgt een plaats in de bewegingsdriehoek. Je krijgt er gratis de tip bij om elk half uur even recht te staan om een glas water te halen.