BEL 1733
voor dringende medische problemen
in het weekend of op een feestdag

GRIEP

Bij verkoudheid wordt vaak over griep of grieperigheid gesproken, maar ‘echte’ griep is iets anders.
Griep begint vaak met koorts, koude rillingen. Je voelt je echt ziek met hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, een rauwe keel, een droge hoest.
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dat jaarlijks opduikt in de winterperiode. Het gaat om een zeer besmettelijke ziekte die een epidemie kan veroorzaken.

Je kan je flink ziek voelen door griep, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. Het duurt vaak wel een paar weken voor je je weer helemaal de oude voelt.
Soms komen er andere ziektes bij die wel behandeld moeten worden zoals longontsteking.
Voorzichtigheid blijft dus meer dan geboden.

Sommige mensen lopen meer risico op complicaties bij griep, zij behoren tot een risicogroep.
Risicogroepen zijn:    
                -65-plussers
                -personen met hart- en longziekten of diabetes
                -personen met een verminderde afweer door ziekte of door een medische behandeling

Je kan je het best tegen griep en zijn gevolgen beschermen door een vaccinatie. Soms krijg je na een vaccinatie toch nog griep, maar de gevolgen zijn dan minder ernstig.
Griepvaccinatie is sterk aangeraden voor de risicogroepen en ook voor iedereen die de risicopersonen kan besmetten zoals medisch personeel, familieleden of andere mensen die in nauw contact staan met hen.
Je kan je best laten vaccineren tussen half oktober en half november. Elk jaar moet je opnieuw een vaccin krijgen.
Vraag een voorschrift aan je huisarts, haal het bij de apotheker en bewaar het vervolgens in je koelkast, tot je je door je huisarts laat vaccineren.

DIKKE DARMKANKER

Darmkanker is een kwaadaardige aandoening van de dikke darm en/of de endeldarm. Het is de tweede meest voorkomende oorzaak van kankersterfte na longkanker. De ziekte komt vooral voor in de westerse wereld. In België zijn er jaarlijks 4.000 nieuwe gevallen van darmkanker. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Darmkanker ontstaat uit goedaardige gezwellen in de darm. Onder invloed van allerlei factoren kunnen die in kwaadaardige gezwellen ontaarden. Volgende factoren spelen daarbij zeker een rol:

  1. Er is een belangrijke erfelijke factor. In bepaalde families komt darmkanker duidelijk veel vaker voor. Erfelijke bagage kan dus een rol spelen in het ontwikkelen van darmkanker.

  2.Voedingsgewoonten spelen ook een belangrijke rol. We gebruiken teveel vetten, dierlijke eiwitten en vlees en te weinig vezels, fruit en groenten.

  3.Ook roken en alcohol hebben een invloed op het ontstaan van darmkanker.

Het is van groot belang darmkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken, zodat de kans op genezing zo groot mogelijk is.

Een arts die aan darmkanker denkt, kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren:

  • stoelgangstalen nakijken op aanwezigheid van bloed
  • coloscopie
  • CT-scan

Er loopt momenteel een screeningsonderzoek waarbij regelmatig bepaalde groepen van patienten worden geselecteerd.  Doe zeker mee!.